turbo classic 1-70

aceasta serie exista in doua variante, si anume poate sa scrie “classic” sub “Turbo” sau nu.
surprize comune, pe majoritatea colectionarilor, fiind usor de procurat ele nu tenteaza, eu le tin pentru frumusetea masinilor clasice.

Advertisements

4 Responses to turbo classic 1-70

 1. ovidiu says:

  Atat de comune ca nici macar nu le ai pe toate, nu? :)) Colectionar adevarat…

  • gumpapers says:

   tin sa precizez ca mai am surprize ce urmeaza a fi postate in timp, stau prost la capitolul folii, caci sunt destul de pretentios, imi place sa le pastrez nesuprapuse cum am vazut la amatori (in timp plasticul isi va lasa amprenta pe hartie, stiu de la timbre), cat de cat aerisite, nu in lacasuri fixe cat marimea lor si in conditii de vizibilitate optima sa evit pe cat posibil inclinarea capului pentru citirea textului, se stie ca omul nu are capul patrat si nici functia “rotate” la ochi, dar la unii am vazut intr-adevar ca ele sunt aranjate de-a valma alandala sa fie la numar si basta.
   Sper in viitor sa ma copieze ei pe mine, sa ia fiecare ce i se pare mai bun, sa fie o concurenta pozitiva.
   Multe din cele care nu apar in poze este foarte posibil sa le am asadar colectiile sa fie complete, nu le-am pus insa in tiple deoarece nu sunt de cea mai buna calitate si mai astept pana le voi gasi mai bune.

   chiar daca sunt comune, de la “macar” la “toate” eu vad o distanta mare, nu vad ce cauta aceste cuvinte in aceeasi propozitie.

 2. ovidiu says:

  Eram ironic :)
  Ce treaba are suprapunerea cu impactul plasticului asupra hartiei? Nu vad legatura. Daca sunt puse spate in spate le ataca plasticul mai tare?

 3. gumpapers says:

  din experienta mea de doi ani, sfatuiesc pe cei care pastreaza surprize sa le tina obligatoriu la loc ferit de umezeala.Mi s-a intamplat chiar si la aceasta serie: unele surprize pe langa ca au vopseaua proasta, nici hartia nefiind de calitate, din cauza uzurii au fost sa zic un pic poroase.
  La inceput le tineam in tiple cu buzunare laterale.Au aparut probleme insa la cele suprapuse fie poroasa/fina, fie la doua fine.Am gasit unele lipite dupa 5 luni de stat in tipla.Le-am tinut la loc cald si uscat, dar clasorul l-am aratat unor colectionari si pe drum probabil a intrat aer rece si condens la ele.Pe mijloc s-a format o burta si s-au valurit.
  La cele nesuprapuse nu am avut problema asta, probabil fiindca au stat mai strans si nu a intrat mult aer, sau faptul ca aveau mai mult loc in lacas si erau aerisite.
  Ca o regula de baza am observat ca surprizele aerisite se pastreaza mai bine decat cele inghesuite.
  Mai este si varianta laminarii si sigilarii, ori cate una separat ori cate o coala ,insa nu am incercat, daca cineva a incercat este rugat sa isi dea cu parerea si eventual sa posteze o poza.
  Plasticul ataca hartia la contactul direct.Timbre pastrate de mine timp de 20 de ani prezinta ingalbenire exact la contactul cu plasticul, mai ales la cele sverige ,cunoscute ca avand hartia foarte fina.
  Atentie, in cazul surprizelor, umezeala le poate afecta extrem de repede, am gasit plasticul un pic ingalbenit dupa o saptamana de stat cu surpriza in tipla.
  Mai exista un motiv pentru care nu imi plac suprapuse: fiind si colectionar de timbre, imi place sa am o buna observatie asupra marginilor, aspect extrem de important in acel domeniu, si recunosc ca sunt atent si la calitatea hartiei surprizelor ce le colectionez.
  Asta poate fi considerat un moft stiu, insa mai cunosc si alti colectionari care desi nu au ca si mine 10 mii de surprize, sunt totusi pe acolo si am fost bucuros sa aflu ce pasiune au pentru aceste bucatele de hartie din copilaria noastra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: