turbo 1-50


they were like ufous: everyone heard of them but nobody wasnt see them, like a collector used to say.

Very rare inserts, if I make a analogy with romanian stamps issued 1858 “bulls head”

I must admit they have a lot of similarities, so:

bulls—800 remaining pieces among the collections allaround the world;

1-50 –approx 2000 pieces (2011), the market did not reach the maturity yes, it is possible to show up more than 2000 units until then;

they are headpieces of massive collections who become popular later;

they are demanded for.
They are among the most expensive wrappers in the world.

Colectia de surprize Turbo incepe cu seria Turbo 1-50.
Sunt printre cele mai rare surprize de la guma, deoarece au fost emise in putine exemplare, in acea perioada nu se formase inca un cult al colectionatului de surprize, asadar dupa o prima evaluare sumara masinuta ajungea in buzunar sau cel mai probabil la cosul de gunoi.
La noi in tara sunt mai populare colectiile de timbre ,servetele sau cutii de chibrituri, fiind putini colectionari de surprize cum este subsemnatul.

Nu in ultimul rand sunt si un colectionar de povesti.Un obiect mult ravnit, cum sunt unele dintre surprize merita putina atentie, in spatele lor sta uneori o poveste pe care mie imi place sa o colectionez din convingerea ca “ce-l mana pe el in lupta?” (daca imi permiteti sa citez dintr-o poezie) desigur la sensul figurat sau daca vreti acea mare dorinta pe care unii colectionari o au sta in spatele motivatiei de a poseda fizic niste piese de hartie poate neinsemnate pentru altii, dar nu este asa.
Este vorba de imboldul primitiv care ne face sa ne dorim ceva anume, sa dovedim ca suntem in stare, care poate spune multe despre o persoana la o fina observatie.(Vorbim de niste copii la acea vreme, oamenii mari se ocupa cu treburi serioase, muncesc serios pentru niste hartii pe care conventional le numim bancnote, facute din hartie sau plastic, sau pentu niste cifre intr-un cont virtual…).

Povestea primei mele surprize 1-50:
Atmosfera era prielnica acestei activitati, in acel an 1988 ma mutasem la o scoala noua, colegii de aici deja aveau majoritatea clasor si faceau schimburi.
Eu, o fire timida, m-am simtit atras la randu-mi de o activitate pasnica ,colectionatul de timbre si surprize, am invatat repede ca ele pot fi folosite ca moneda de schimb in lipsa banilor.Mai mult, ele starneau invidia unora iar cine avea o colectie interesanta era “periat” si respectat de unii colegi lingusitori.
La colegul meu de banca am vazut prima data turbo nr 16.Toti ceilalti nu aveam decat de la 51 in sus si multi ar fi cautat nr 50, in idee gresita ca 1-49 nu ar fi existat iar seria ar fi inceput cu nr 50.
Dupa indelungi negocieri intr-o zi l-am prins in toane bune pe acel coleg si i-am oferit la schimb mai bulte turbo obisnuite plus din alte colectii cateva.
Oferta fiind coplesitoare, l-am induplecat sa facem acest schimb.
Mai tarziu a regretat, dar schimbul fiind corect, eu nu am mai revenit, el a inteles, e un om serios.A devenit infocat in a cauta aceasta serie, insa fara succes pentru ca se gaseau extrem de rar.
Astept parerea si altor colectionari, vreau sa stiu cum era atmosfera prin ochii lor, cat au tras ca sa aiba cutare colectie, sa stiu ce a fost in sufletul lor.

“laurii vroiau sa-i smulga de pe fruntea ta de fier/
a credintei biruinta cata orice cavaler”

Advertisements

2 Responses to turbo 1-50

  1. dani says:

    posed diferenta pana la 100…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: